Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΔΕΗ \\ ΑΡΜΑΤΩΛΟΙ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Για ακόμα μια φορά, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αποδεικνύει πως λειτουργεί με αποκλειστικό σκοπό την εξυπηρέτηση του συντεχνιακού συμφέροντός της.
Επιμένει και σήμερα που κράτος και κοινωνία απειλούνται με χρεοκοπία, να συμπεριφέρεται με τις λογικές του παρελθόντος.
Κατεβάζει τους διακόπτες και θέτει εκτός λειτουργίας 16 μονάδες παραγωγής, εγκαινιάζοντας μια περίοδο ταλαιπωρίας για την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.
Το ζητούμενο για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η μείωση του κράτους και του βαθμού της παρέμβασής του στην οικονομία και όχι το να διαφυλάξει η κρατικοδίαιτη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνει».

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μια ιστορία ρεαλιστικής …φαντασίας. *του Άκη Κελέση


Ο Λευτέρης είναι  40 χρονών. Δουλεύει ως σερβιτόρος σε μία παραδοσιακή ταβέρνα στην Πάρο. Αμείβεται με 1.000.000 δ.ρ.χ  το μήνα….μη σας ξεγελάει το ποσό, αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από τα 700 ευρώ που έπαιρνε πριν από 10 χρόνια, όταν η χώρα του ήταν ακόμη μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το ημερολόγιο γράφει σωτήριο έτος 2022 μ.Χ.  Αποκαμωμένος από τη ζέστη του καλοκαιριού και την εντατική του προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους δυτικούς τουρίστες, κάθεται σε ένα παγκάκι. Χαζεύει τα νεαρά  ζευγάρια που έρχονται από την Τουρκία για διακοπές…Θυμάται τις μέρες της ευημερίας, όταν νέος ακόμη πήγαινε και αυτός διακοπές. Τις αναμνήσεις διακόπτει ξαφνικά μία φωνή…..είναι το αφεντικό του, που του υπενθυμίζει ότι το διάλλειμα έληξε. Στο δρόμο για την ταβέρνα ξαναβυθίζεται στις σκέψεις  του. Αυτή τη φορά θυμάται τις τελευταίες μέρες τις ευρωπαϊκής προστασίας, θυμάται ότι γύρω στα τριάντα τότε, ήταν αγανακτισμένος με την πολιτική, με τους πολιτικούς, με όλους και με όλα, σκέφτεται ότι τώρα πια δεν είναι αγανακτισμένος, είναι οργισμένος, όχι με τους άλλους αυτή τη φορά, αλλά με τον ίδιο του τον εαυτό…

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Το «αντιστασιακό αλάθητο» *του Άκη Κελέση

Ο θύτης και το θύμα. Το πόσο εύκολα αυτοί οι δύο μπορούν να αλλάξουν θέση το έχει αποδείξει η ίδια η ιστορία. Κάτι τέτοιο επιχειρείται και σήμερα με την περίπτωση του Μίκη Θεοδωράκη. Χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος, δυνάμεις  άμεσα εξαρτημένες από τον λαϊκισμό βρίσκουν στο πρόσωπο του ένα αξιόπιστο σύμμαχο. Το δικό τους πληγωμένο προφίλ ενισχύεται από την διεθνή καλλιτεχνική αναγνώριση του Μίκη. Το «αλάθητο» του Μίκη δεν είναι επιλογή δική του, είναι πλαστή ιδιότητα που εντέχνως του προσδίδουν αυτοί που ευκαιριακά τον χρησιμοποιούν.
Κατά την πρόσφατη κόντρα του Μίκη Θεοδωράκη με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα ότι διάφοροι επαγγελματίες πολιτικοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό του κου Θεοδωράκη. “Ποιος είναι ο Μπουτάρης που θα πει όχι στο αίτημα του Μίκη; ποιός είναι αυτός που θα αμφισβητήσει αυτό το ιερό τέρας;”. Υπό την πίεση των ΜΜΕ και των δηλώσεων «συμπαράστασης» στο πρόσωπο του Μίκη, ο δήμαρχος αναγκάζεται σε οπισθοχώρηση. Ο λαϊκισμός για ακόμη μία φορά θριάμβευσε.
Θα ήθελα ωστόσο να θυμίσω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε αντιστασιακός, μέλος της αριστεράς σε περιόδους που το να μην είσαι δεξιός ήταν κάτι παραπάνω από μία απλή ρετσινιά. Οι πολιτικές του επιλογές  είχαν θεωρηθεί άκρως επικίνδυνες. Τότε ο λαϊκισμός, σύμμαχος μιας διαφορετικής πολιτικής παράταξης , τον εξεδίωξε. Έπρεπε να βρεθούν λίγοι τολμηροί άνθρωποι του πνεύματος και πάνω από όλα έπρεπε να επέλθει η καλλιτεχνική καταξίωση του μουσικοσυνθέτη διεθνώς, προκειμένου να αποκατασταθεί στην Ελλάδα ο ίδιος και το έργο του. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1990 σε μία συμβολική κίνηση εθνικής συμφιλίωσης, ο κύριος Θεοδωράκης γίνεται υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη. Παλιοί του σύντροφοι και σύσσωμη η αξιωματική αντιπολίτευση στρέφεται κατά του Μίκη.  Ελάχιστοι τόλμησαν να τον υπερασπιστούν την τεταμένη εκείνη, για τα πολιτικά πράγματα, περίοδο. Κανείς από άλλους πολιτικούς χώρους δεν έσπευσε να κάνει δηλώσεις περί ιερού τέρατος. Κανείς δεν χαρακτήρισε ιερόσυλους τους επικριτές του, κανείς δεν αντιστάθηκε στην λοιδορία του «αυριανισμού».
Με αφορμή τον «αυριανισμό», θα ήθελα  να συνδέσω την όντως σημαντική πορεία του Μίκη Θεοδωράκη με αυτή ενός άλλου «ιερού τέρατος» , του Μάνου Χατζηδάκι. Το 1987 ο Μάνος διακόπτει την συναυλία του και απευθυνόμενος στο κοινό κάνει μία δήλωση κατά του λαϊκισμού, τον οποίο ταύτιζε με το φαινόμενο του «αυριανισμού». Την επόμενη μέρα η εφημερίδα «Αυριανή» στρέφεται κατά του Μάνου Χατζηδάκι. Τον χαρακτηρίζει  λίγο- πολύ φασίστα, ενώ τον αποκαλεί ευθέως «ομοφιλόφιλο». Κανείς δεν τόλμησε να τον υπερασπιστεί . Ακόμη και φίλοι του, όπως η Μελίνα Μερκούρη στρέφονται εναντίον του.  Η μάχη του Χατζηδάκι με τον λαϊκισμό ήταν άνιση, σε μία χώρα που ήταν  εκστασιασμένη με τις ηχηρές  κορώνες, η υπεύθυνη φωνή του Χατζηδάκι δεν είχε σχεδόν καμία απήχηση.
Το να συμφωνεί κανείς με τον Μίκη Θεοδωράκη, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του. Το να στηρίζει όμως την υπεροχή των θέσεων του, χωρίς επιχειρήματα, απλά και μόνο στο ότι μπορεί να συμπλέουν με αυτές του γνωστού μουσικοσυνθέτη, είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Το δικαίωμα μου να διαφωνώ ή να συμφωνώ με τον οποιοδήποτε δεν έχει να κάνει με το ίδιο το πρόσωπο αλλά με τις θέσεις που εκφράζει. Δεν αμφισβητώ τον Μίκη, το έργο του ή την πορεία του, διαφωνώ με τις θέσεις που εκφράζει τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αρνούμαι να υποτάξω τη γνώμη μου στο λαϊκισμό, που σήμερα χρησιμοποιεί τον Μίκη, ως μία καταξιωμένη προσωπικότητα, αρνούμαι να «συμπλεύσω» με κάτι που διαφωνώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι απόλυτα βέβαιος για το ορθό των θέσεων μου….εξάλλου ο μόνος αδιάψευστος κριτής είναι ο χρόνος, η ιστορία.

Επάγγελμα: αντιστασιακός Tου Στεφανου Κασιματη via kathimerini

Ο Ζαν Πωλάν (1884 - 1968), λογοτεχνικός κριτικός, συγγραφέας και διευθυντής επί τριακονταετία της «Νέας Γαλλικής Επιθεώρησης», θεωρείται ένας από τους ανθρώπους που άσκησαν μεγάλη επιρροή στα γαλλικά γράμματα κατά τον 20ό αιώνα, μολονότι στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστός. Εκτός των παραπάνω, ο Πωλάν υπήρξε εξέχουσα μορφή της αντίστασης κατά των Γερμανών, σε σημείο ώστε ο Μαλρό να τον χαρακτηρίσει κάποτε «ενσάρκωση της αντίστασης». Καταζητούμενος από τους Γερμανούς, έζησε ένα μεγάλος μέρος της κατοχής στην παρανομία και υπήρξε από τους ιδρυτές της αντιστασιακής Εθνικής Επιτροπής Συγγραφέων. Ομως απεχώρησε από αυτήν το 1945, όταν διεφώνησε με τη θέση της επιτροπής να απαγορευθεί σε συγγραφείς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και την κυβέρνηση του Βισύ να δημοσιεύουν τα γραπτά τους.
Τον Ιανουάριο του 1952 ο Πωλάν τάραξε τα νερά της γαλλικής διανόησης, δημοσιεύοντας στις «Εκδόσεις του Μεσονυκτίου» την «Επιστολή στους ηγέτες της Αντίστασης». Η δημοσίευση του κειμένου αυτού προκάλεσε σκάνδαλο, με αποτέλεσμα ο Πωλάν να δεχθεί οξύτατες επιθέσεις τόσο από την Αριστερά όσο και από τους Γκωλικούς. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία της «Επιστολής» του Πωλάν, είναι σκόπιμο να αναφερθώ συνοπτικά στο κλίμα της κάθαρσης που επικράτησε στην απελευθερωμένη Γαλλία, στο πλαίσιο του οποίου σημειώθηκαν ακρότητες και αδικίες, προκειμένου η Γαλλία να ξεπλύνει την ντροπή της εκτεταμένης συνεργασίας με τους ναζί. Κατά την απελευθέρωση συνελήφθησαν περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλοι, εκ των οποίων οι 60.000 εκτελέσθηκαν. Οι επίσημες στατιστικές του 1948 αναφέρουν 90.000 καταδίκες από τα δικαστήρια. Η διοικητική κάθαρση έθιξε περισσότερους από 120.000 αξιωματικούς, δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους, ενώ οι θιγέντες στους χώρους των διαφόρων επαγγελμάτων, του συνδικαλισμού, της πολιτικής και της δημοσιογραφίας έφθασαν τις 300.000.
Μέσα στην ατμόσφαιρα αυτών των εκκαθαρίσεων, ο Πωλάν, με την «Επιστολή» του, αμφισβητεί κατ’ αρχάς τη νομική βάση επί της οποίας ασκήθηκε η δίωξη κατά των συνεργατών. Είναι σημαντικό ότι δεν διαφωνεί καθόλου με την ανάγκη τιμωρίας των δοσιλόγων ούτε καν με το δικαίωμα των νικητών να επιβάλουν την ισχύ τους επί των ηττημένων. Διαφωνεί μόνον με τη στρεβλή ερμηνεία του νόμου, στην οποία καταφεύγει η Δημοκρατία για να επιφέρει την κάθαρση, επειδή της λείπει η ευθύτητα να θεσπίσει ειδικό νόμο, έστω με αναδρομική ισχύ, για την περίπτωση των συνεργατών.
Το δεύτερο σημείο διαφωνίας του Πωλάν αφορά τη σύνθεση των σωμάτων των ενόρκων, οι οποίοι έκριναν τους συνεργάτες. Καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών ήσαν κομμουνιστές, ο Πωλάν θεωρεί άδικο οι συνεργάτες των Γερμανών να κρίνονται από τους επίδοξους (δυνάμει) συνεργάτες των Ρώσων. Πιστεύει πως η ουσία της Δημοκρατίας ορίζει ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κρίνεται από τον κοινό άνθρωπο. Απευθύνεται μάλιστα σε όσους δεν εμπιστεύονται την απονομή Δικαιοσύνης στην κρίση του κοινού ανθρώπου και τους λέει: «Αλλά, επιτέλους, υπό διάφορες ονομασίες, είτε ως χριστιανισμός είτε ως ανθρωπισμός είτε ως ανθρώπινα δικαιώματα είτε ως ελευθερία ή δημοκρατία, η εμπιστοσύνη αυτή είναι η βάση του γέρικου κόσμου μας».
Ομως, το σπουδαιότερο σημείο της «Επιστολής» -και αυτό που ενδιαφέρει εμάς περισσότερο- είναι το πώς ο Πωλάν ορίζει την πράξη αντίστασης και, συνεπώς, την ιδιότητα του αντιστασιακού. Τη θέση του αναλύει με εξαιρετική διαύγεια στην εισαγωγή της ελληνικής έκδοσης ο Κ. Π. Παπαδιαμάντης: «Η πράξη της αντίστασης είναι για τον Πωλάν, πρώτα απ’ όλα, προσωπική επιλογή ανυποταγής, στάση του ατόμου. Πηγάζει από τις επιταγές της ίδιας του της συνείδησης και μόνο σ’ αυτή λογοδοτεί. Δεν είναι πολιτικό καθήκον. Τι γίνεται όμως όταν η επιλογή του δικαιωθεί ή, μάλλον, επικρατήσει; Εχει περισσότερα δικαιώματα απέναντι στους άλλους, απέναντι σε αυτούς που δεν αντιστάθηκαν, δεν τον ακολούθησαν στην προσωπική του στάση ή που παρέμειναν αμέτοχοι; Οχι, απαντά ο Πωλάν· μόνη του ανταμοιβή η ηθική του ικανοποίηση. ΄Η ακόμη: το ότι η προσωπική του στάση στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ηθικά ενδεδειγμένη, του αποδίδει ξεχωριστές ηθικές ιδιότητες; Και πάλι αρνητική είναι η απάντηση του Πωλάν. Το ότι μια φορά, τη συγκεκριμένη, έπραξε το ορθό δεν σημαίνει ότι μπορεί πλέον να επαναπαυθεί, να θεωρήσει ότι εφ’ εξής “βρίσκεται μια για πάντα με το Καλό” · ούτε, πολύ παραπάνω, του επιτρέπει να αναδειχθεί σε τιμητή των άλλων. Μια τέτοια αλαζονική στάση, κατά τον Πωλάν, απάδει προς την γενναιότητα και την αξιοπρέπεια της αντιστασιακής πράξης».
Ας κρατήσουμε, λοιπόν, την αγανάκτηση του Πωλάν με το καθεστώς των επαγγελματιών αντιστασιακών στη μεταπολεμική Γαλλία: «Δεν βλέπουν (σ. σ.: οι αντιστασιακοί) ότι έχουν παγιδευθεί; Οτι θεώρησαν εαυτούς αντιστασιακούς άπαξ διά παντός: αγνούς, έχοντας κερδίσει τη σωτηρία τους; Οτι έπεσαν χαμηλότερα από εκείνους που κατεδίκαζαν; Οχι. Περήφανοι που μια φορά βρέθηκαν στη σωστή πλευρά, έγιναν όλοι τους ηθικολόγοι».
Κλείνοντας τούτο το σημείωμα, οφείλω να ευχαριστήσω τον δικηγόρο Κ. Π. Παπαδιαμάντη, ο οποίος μετέφρασε, επιμελήθηκε και υπομνημάτισε κατά τρόπο υποδειγματικό την έκδοση της «Επιστολής» στα ελληνικά (Εκδόσεις Astra, 2003), από την οποία αντλώ τα στοιχεία του σημερινού σημειώματος. Επίσης, οφείλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Μίκη Θεοδωράκη! Γιατί αν δεν είχε πιάσει τον καβγά με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους για τη «λαοσύναξή» του, και, προπαντός, αν δεν είχε βγει στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα κομπάζοντας για το αντιστασιακό παρελθόν του, δεν θα είχα σήμερα την αφορμή της επικαιρότητας, ώστε να αναφερθώ σε αυτό το σπουδαίο κείμενο του Πωλάν, που τόσους μήνες κουβαλάω κάθε μέρα στην τσάντα μου, περιμένοντας την ευκαιρία να σας το γνωρίσω...

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Τα πρόβατα και οι λύκοι *του Άκη Κελέση


Οι αθρόες συγκεντρώσεις αγανάκτησης των τελευταίων ημερών με έκαναν να προβληματιστώ, όχι τόσο για την ίδια την αγανάκτηση, όσο για την πηγή της και τη φύση της. Πολλοί μίλησαν για μία νέα επανάσταση, για ένα κίνημα…..
Προσπάθησα να καταλάβω ….να αφουγκραστώ και να κατανοήσω. Αποφάσισα να κατέβω και εγώ στην πλατεία Συντάγματος.  Η αλήθεια είναι ότι  οι μάζες πάντοτε με φόβιζαν, όχι επειδή  στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακηδεμόνευτες, αλλά επειδή ως ιστορικός γνωρίζω ότι πολλές φορές τα πλήθη εκφράζουν συναισθήματα και όχι  κοινά οράματα. Μόλις έφτασα στην πλατεία επιβεβαίωσα τους φόβους μου. Διαπίστωσα θυμό.
Μία κοπέλα μου έδωσε ένα φυλλάδιο ήταν το ψήφισμα της προηγούμενης ημέρας. Μεταξύ άλλων έγραφε «να φύγει άμεσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το μνημόνιο», «να κηρυχθεί ως απεχθές το χρέος». Ανέβηκα τα σκαλοπάτια μετά βίας. Μερικοί φοιτητές έβγαζαν στο πόδι συνθήματα κατά του Πάγκαλου, χλευάζοντας το πάχος του.  Συναντώ ένα συνομήλικο μου και στέκομαι δίπλα του, το πλήθος πλέον ήταν ασφυκτικό. Πιάνω κουβέντα με τον νεαρό, συζητάμε σχεδόν για τα πάντα, οι απόψεις του λίγο πολύ ήταν και δικές μου απόψεις. Χαρακτηριστικό ήταν αυτό που μου είπε όταν ακούστηκε μαζικά ένα αντι-παγκαλικό σύνθημα: “φίλε μου δεν πρόλαβα να φάω τίποτα εγώ…τι είναι αυτά που λέει ο Πάγκαλος;”. Στέκομαι για λίγο στο «πρόλαβα» σε αυτό το ρήμα που κόλλησε μέσα στο μυαλό μου μόλις το άκουσα. Όχι , δεν ήταν λάθος η επιλογή του ρήματος, ήταν η αυθόρμητη χρήση του που με σόκαρε ίσως. Δεν προλάβαμε να ζήσουμε τον ελληνικό μύθο της ευρωπαϊκής Σοβιετίας, δεν προλάβαμε «να τρουπώσουμε» στο δημόσιο,να κάνουμε μπίζνες με το κράτος,  να νιώσουμε την ευτυχία του παρασιτισμού…
Η νεοελληνική λογική αντιμετώπιζε το Κράτος σαν μία παχιά αστείρευτη αγελάδα. Η διαπλοκή, ο κρατισμός και  η έλλειψη δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, πέρασαν από το στάδιο της παιδικής ασθένειας στην κατάσταση της ανίατης. Γαλουχηθήκαμε στη λογική της συμμορίας, στο πρόλαβε εσύ και μη σκέφτεσαι το μέλλον. Συμβιβαστήκαμε ακόμη και αν δεν βολευτήκαμε, ανεχτήκαμε και εντέλει νομιμοποιήσαμε…. Ο νέος της πραγματικής ιστορίας μου έχει δύο πτυχία και ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, αμείβεται με 800 ευρώ ως υπάλληλος σε μία ελληνική  ιδιωτική εταιρεία. Προχωράω λίγο πιο κάτω, ίσως επειδή τα οπαδικά συνθήματα και οι μούντζες μου είχαν ήδη χαλάσει τη διάθεση.
Λίγο πιο κάτω συναντάω δύο μεσόκοπες κυρίες, μου ζητάν αναπτήρα και τους δίνω, παρατηρώ ότι η μία από αυτές φοράει καπέλο της ΑΔΕΔΥ και τις ρωτάω ενάντια σε τι ακριβώς αγανακτούν. “Παιδί μου”  απαντά η μία εκ των δύο “μας τα έχουν κόψει όλα” , “δεν είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που βλέπεις”, “ ο Αντρέας έδωσε ψωμί στο Λαό”, η συνέχεια της κουβέντας μας, μου αποκάλυψε ότι οι δύο κυρίες είναι εργαζόμενες σε κάποιο υπουργείο. Από στοιχειώδη σεβασμό δεν ρώτησα πώς προσελήφθησαν, τις χαιρέτησα και κατέβηκα τα σκαλοπάτια του Μετρό….
Τελικά τι θέλουν όλοι αυτοί ;  Να αλλάξουν όλα ή να μην αλλάξει τίποτα; Θέλουν  «αίμα στην αρένα» ή επιζητούν ένα νέο όραμα; Απάντηση δεν υπάρχει γιατί πολύ απλά εκεί μέσα δεν υπάρχει ένα σώμα, μία φωνή, μία ψυχή. Εκεί συνυπάρχουν δύο Ελλάδες. Από τη μία είναι η Ελλάδα που «πρόλαβε», ο κόσμος που βολεύτηκε και δεν θέλει να ξεβολευτεί, αυτοί που αρνούνται κάθε αλλαγή γιατί  δεν συνάδει με τα συμφέροντα τους. Από την άλλη είναι οι πραγματικά αδικημένοι, αυτοί που δεν πρόλαβαν, που δεν μπόρεσαν ή που απλά δεν ήθελαν…Αυτοί που επένδυσαν στις δυνάμεις τους, που πιστεύουν σε μία άλλη Ελλάδα, που βλέπουν στο μέλλον κάτι να αλλάζει. Τις δύο αυτές Ελλάδες ενώνει η αγανάκτηση …τις  χωρίζει όμως το όραμα….

*Ο Άκης Κελέσης είναι ιστορικός, μέλος Κ.Ε της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ο Γ. Σουρής έγραφε για την Ελλάδα του 19ου Αι'ωνα , 135 χρονια μετά παραμένει επίκαιρος....δυστυχώς

Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
Να χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Να χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχη γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.

Όλα σ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή.

Ο Έλληνας δυο δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.

Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

Γι αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!

Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη…
αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.

Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το δε βαριέσαι κι ωχ αδερφέ.
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
Θέλει ακόμα –κι αυτό είναι ωραίο–
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που χει
στο να λουστρίνι, στ άλλο τσαρούχι.

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον Υπουργό
Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Οικονομικών
Εξωτερικών
Εθνικής Άμυνας
Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Προστασίας του Πολίτη
Πολιτισμού και Τουρισμού
Μείωση λειτουργικών δαπανών στο Δημόσιο
Με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στην επίτευξη βασικών στόχων που αφορούν οικονομικά μεγέθη, ενώ οι πολίτες κατέβαλαν και με το παραπάνω το μερίδιο που τους αναλογούσε στην προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Ποιο είναι το ποσό κατά το οποίο μειώθηκαν οι λειτουργικές δαπάνες του συνόλου του Υπουργείου σας και των εποπτευόμενων φορέων του κατά το έτος 2010 καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2011 και πως αυτό επιμερίζεται ανά κατηγόρια (πχ δαπάνες καθαριότητας, δημοσίων σχέσεων κλπ.) ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Κοντογιάννης

Το χρονικό ενός μη προαναγγελθέντος οικονομικού Θανάτου *του Άκη Κελέση


Το 2004 η Νέα Δημοκρατία γίνεται κυβέρνηση, χιλιάδες κόσμου ξεχύνονται στους δρόμους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς  δεν είναι στενά συνδεδεμένοι με το κόμμα, με τη «δεξιά», είναι πολίτες της μεσαίας οικονομικής τάξης και  έχουν αστική αντίληψη σχετικά με το πολιτικό σύστημα. Το σύνθημα που τους ώθησε να ψηφίσουν ένα νέο πολιτικό αρχηγό (Κ.Καραμανλής) ήταν «η επανίδρυση του Κράτους». Είχαν προηγηθεί  οχτώ χρόνια διακυβέρνησης Σημίτη, ενός  «μεταρρυθμιστή»  πρωθυπουργού του οποίου τα έργα και οι ημέρες αμαυρώθηκαν από πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, με κορυφή του παγόβουνου το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.
Το 2004 ξεκινά μία νέα περίοδος για τη χώρα. Τις  προσδοκίες  για επανίδρυση  ακολουθεί πολιτική στασιμότητα, επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος θέτει την επικοινωνία πάνω από την πολιτική ουσία. Ο εθισμός του Λαού στις παροχές, μάλλον για την ακρίβεια στην παροχολογία, δεν αφήνει ασυγκίνητο τον κύριο Καραμανλή, προσπαθεί να δώσει ότι μπορεί , πολλές φορές ,όχι άδικα, ενισχύει κοινωνικές ομάδες, άλλες φορές , σίγουρα άδικα, υποκύπτει στους εκβιασμούς ενός πανίσχυρου συστήματος. Συνδικαλιστές, εκδοτικά συγκροτήματα, και κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα μετατρέπονται από «νταβατζήδες» σε συνομιλητές. Κρατικές διαφημίσεις που μοιράζονται αφειδώς προς επικοινωνιακή τέρψιν, θέσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο τομέα μετατρέπονται σταδιακά σε γεννήτρια ψήφων. Ο Λαοφιλής πρωθυπουργός σιγά- σιγά υποκύπτει σε ένα σύστημα, ίσως βαθύτερο και ακόμη πιο επικίνδυνο από το πολιτικό. Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένη στις δικές του κομματικές έριδες και αγκυλώσεις αποφασίζει να προσφύγει στο αποτελεσματικότατο εργαλείο του λαϊκισμού. Η συνέχεια γνωστή… έπρεπε να φτάσει το 2008 και να έρθει το ντόμινο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αρχίσει να καταρρέει ο μύθος της ελληνικής οικονομίας. 2009, τα λεφτά που κατά τον κύριο Παπανδρέου υπήρχαν, βρέθηκαν τελικά μέσω του… ΔΝΤ.
Για περισσότερο από είκοσι χρόνια κανείς δεν μας έλεγε την αλήθεια για την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν έπραξε το αυτονόητο, να μας πει δηλαδή ότι η Ελλάδα παράγει…χρέος. Ένα χρέος που διογκωνόταν καθώς το Κράτος δοκίμαζε την τύχη του στο επιχειρείν… Χιλιάδες  δημόσιοι οργανισμοί άγνωστοι ακόμη και στους  αρμόδιους υπουργούς λάμβαναν χρηματοδοτήσεις άκριτα, ανεξέλεγκτα. Κάθε προσπάθεια ελέγχου και αλλαγής σε αυτή την κατάσταση συναντούσε την ισχυρή αντίσταση των συνδικάτων και την ευκαιριακή υποστήριξη τους από την αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον κύριο Καραμανλή γιατί δεν μπόρεσε, σίγουρα όμως μπορεί να τον κατηγορήσει επειδή δεν μίλησε. Ακόμη και σήμερα, η σιωπή του είναι ανεύθυνη και απογοητευτική…      

*Ο Άκης Κελέσης είναι ιστορικός, μέλος της Κ.Ε της Δημοκρατικής Συμμαχίας  

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση σχετικά μ ε την έρευνα της VPRC


Η Δημοκρατική Συμμαχία για την έρευνα της VPRC που δημοσιεύετε σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα», εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η εταιρία VPRC σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου δεν δημοσιοποιεί δημοσκοπήσεις, αλλά την εκτίμηση, που συνάγει από την πρόθεση ψήφου την οποία επιμελώς και παρανόμως[1]* αποκρύπτει.
Όπως προκύπτει από την επιστολή του επιστημονικού συμβούλου της εταιρίας που μας έστειλε στις 13/5/2011, μετά από αίτημα μας στην Ελεγκτική Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών για την έρευνα του Απριλίου, η πραγματική πανελλαδική πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, την οποία ουδέποτε εμφάνισε (ούτε στην ιστοσελίδα της) ήταν ΠΑΣΟΚ 12,7% και ΝΔ 7,8%, την οποία παρουσίασαν ως εκτίμηση εκλογικής επιρροής 31,5% και 30,5%.
Ζητούμε από όλα τα μέσα ενημέρωσης (περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών), να τηρήσουν το νόμο και να μην δημοσιοποιούν εκτιμήσεις ερευνών της συγκεκριμένης εταιρίας, αν αυτή δεν ανακοινώνει την πρόθεση ψήφου και την αναλυτική μέθοδο από την οποία προκύπτουν τα αποτελέσματα αυτά.
Ζητούμε επίσης τα κατά νόμο αρμόδια όργανα να επιληφθούν των παρανομιών που διαπράττει η συγκεκριμένη εταιρία και τη σχετική επιτροπή δεοντολογίας να εξετάσει γιατί τα αποτελέσματα της εν λόγω εταιρίας διαφέρουν σε κρίσιμα σημεία (π.χ. διαφορές στην πρόθεση ψήφου άνω των δέκα μονάδων, είκοσι με τριάντα μονάδες διαφορά στην αδιευκρίνιστη ψήφο, από το σύνολο των λοιπών δημοσιοποιούμενων ερευνών)».
[1]* «Απαγορεύεται η αποσπασματική αναφορά στα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης, ιδίως κατά τρόπο που να παραπλανά τον πολίτη σε σχέση με τα αποτελέσματά της. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης πρέπει να διακρίνονται σαφώς από τυχόν εκτιμήσεις ή αναλύσεις του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης ή του μέσου ενημέρωσης». Άρθρο 4 παράγραφος 5 Ν. 3603/2007


Αντάρτικο στη ΝΔ για το μεσοπρόθεσμο αναδημοσίευση απο newsit.gr

Η βουλευτής Αργολίδας, 'Ελσα Παπαδημητρίου, με δηλώσεις της σήμερα στη ΝΕΤFM, άφησε να εννοηθεί οτι μπορεί και να ψηφίσει υπέρ του μεσοπρόθεσμου.

"Είναι νωρίς να βάζουμε κόκκινες και κίτρινες και πράσινες γραμμές.Θα πράξω κατά συνείδηση, είπε η κα Παπαδημητρίου.

Πρόσθεσε μάλιστα: "Είμαι αποφασιμένη να βάλω την Ελλάδα πάνω απ' όλα με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν έχω διαβάσει ακόμα τους όρους του μεσοπρόθεσμου".

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011


Αντιπαράθεση στη Βουλή για τους «Αγανακτισμένους»

Αδειοδότηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικά πάρκα στον απόηχο από τις κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων».
Στον απόηχο των κινητοποιήσεων των «αγανακτισμένων» και του χθεσινοβραδινού αποκλεισμού της Βουλής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Στον σχολιασμό της επικαιρότητας, η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της Κώστα Μαρκόπουλου, απέδωσε στην κυβέρνηση «την ευθύνη του κοινωνικού αδιεξόδου και της απελπισίας», ενώ και ο βουλευτής της Κώστας Τζαβάρας, εστιάστηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, κατηγορώντας τον, πως «συντηρεί συνειδητά την μήνιν των αγανακτισμένων», σε μιαν επιλογή που «μονάχα στο χάος» μπορεί να οδηγήσει.
Για την ιαχή του πλήθους που κατηγορούσε τους πολιτικούς συλλήβδην ως «κλέφτες», ο κος Τζαβάρας παρατήρησε πως «είναι ανεπίτρεπτο απ' όλους μας να ανεχόμαστε αυτήν την ιαχή και μάλιστα να έχει παγιωθεί ως μόνιμη επωδός του λαού: Χθες ένοιωθα σαν τον «άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει» - μέρος μιας φυλακής που του επιβάλλουν άλλοι, για να σταματήσουν κάθε λειτουργία μέσα σ' αυτή την αίθουσα», ανέφερε ο κος Τζαβάρας. «Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε στο βόρβορο του λαϊκισμού, που δυστυχώς πιάνει στηρίγματα σ' αυτόν το λαό και είναι αποτέλεσμα παροχής κάποιων κυβερνητικών στελεχών προς αυτό τον λαϊκισμό», συμπλήρωσε ο βουλευτής.
«Ψυχραιμία. Όλοι μας έχουμε την ωριμότητα να διαχειριστούμε αυτές τις εκδηλώσεις», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος υπερασπίστηκε και τον υπουργό των Εξωτερικών, λέγοντας πως θα ήταν πολύ εύκολο αλλά ταυτόχρονα άστοχο να χρεωθεί εκείνος την λαϊκή αγανάκτηση. Το αντίθετο συμβαίνει: ο σχολιασμός του κου Τζαβάρα «αποτελεί μία συνέχεια στην αλυσίδα των επικίνδυνων τοποθετήσεων» - και τα κόμματα οφείλουν να οριοθετούν τις εκδηλώσεις των πολιτών, παρατήρησε.
Περισσότερο ευμενώς υποδέχθηκαν τις διαδηλώσεις οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, με τον εισηγητή του κόμματος, Αλέκο Χρυσανθακόπουλο, να συμφωνεί πως πρέπει «να επιστραφούν τα λεφτά στο λαό, να δημευθούν εξουσίες εν ανάγκη», ακόμα και αν δεν οφείλεται στη διαφθορά ολόκληρο το δημόσιο χρέος. Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, δήλωσε πως το κόμμα του αντιμετωπίζει με ευμένεια «διαμαρτυρίες που γίνονται σε ειρηνικό πλαίσιο, που προβάλλουν το εθνικό μας σύμβολο (την ελληνική σημαία) και στις οποίες ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος». Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίαζαν ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, πως θα αποσύρει την κοινοβουλευτική του ομάδα από τη Βουλή - κάτι που επιβεβαίωσαν οι βουλευτές του κόμματος, αλλά μονάχα ως απλό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, κατά την σημερινή επίσκεψη του κου Καρατζαφέρη στον Πρόεδρο της Βουλής, δεν συζητήθηκε καθόλου η προοπτική αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με διευκρινίσεις του δευτέρου.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπήρξε περισσότερο λακωνικός απ' όλους σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι «δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας διαπιστώνοντας πως τα προβλήματα οξύνονται και για ορισμένους παραοξύνονται - αλλά όχι για όλους». Η ομιλία του κου Χαλβατζή, όπως και του εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος στο νομοσχέδιο, αφορούσε αποκλειστικά τις διατάξεις του.
«Δεν είναι δυνατόν τούτες τις ώρες η Βουλή να ζει στο δικό της κόσμο και να μην αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της - δεν είναι δυνατόν κάποιοι σ' αυτήν την αίθουσα, να συμπεριφέρονται όπως στον Τιτανικό λίγο πριν πέσει στο παγόβουνο» σχολίασε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Ένα ιστορικό έθνος κινδυνεύει με εξαφάνιση από τις επιλογές της κυβέρνησης», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, για να καταφερθεί στη συνέχεια εναντίον του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της επέκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, «παρά το γεγονός, πως ό,τι έχει ιδιωτικοποιηθεί σ' αυτή τη χώρα έχει καταστραφεί».
«Τι υπερασπιζόμαστε;» αναρωτήθηκε απαντώντας ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Τη λογική ενός πελατειακού κράτους που προσλαμβάνει συνεχώς, εχθρικό προς την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα - ένα είδος κρατικού καπιταλισμού που αναδείχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, οδηγώντας σε τεράστιες αδικίες και ανισότητες; Μέσα απ' τις πολιτικές μας, πρέπει να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, να απεγκλωβίσουμε δυνάμεις που είναι φυλακισμένες στη λογική της γραφειοκρατίας, της χειραγώγησης και του κρατισμού».
Όσο για τον Κώστα Μαρκόπουλο (ΝΔ), που είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, αφού «τα κάνει όλα πρωθύστερα» και διατηρεί ένα φορολογικό καθεστώς εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα, ο κος Χρυσοχοΐδης, υπενθύμισε πως «το 6% του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του 2004, έγινε 14% το 2009, πιάνοντας ιστορικό ρεκόρ. Σήμερα επιχειρούμε να μειώσουμε αυτό, μέσα από την αύξηση των εξαγωγών». Όσο για το ύψος της φορολογίας, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να διευκρινίσει, «πού θέλει να πάει τους φόρους σ'αυτήν τη χώρα».
«Η Ελλάδα σε σχέση με τους γειτόνους της, τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και της Ε.Ε., έχει τους δείκτες φορολόγησης πολύ ψηλά» επέμεινε ο κος Μαρκόπουλος. «Οι προθέσεις σας είναι καλές, αλλά το περιβάλλον είναι δυσάρεστο για την ανάπτυξη. Αντίθετα, η μείωση των φόρων συμφιλιώνει τον πολίτη με την πολιτεία και δίνει το δικαίωμα στην πολιτεία να κυνηγήσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή».
«Η Ελλάδα δεν έχει υψηλή φορολογία» αντέτεινε ο υπουργός. «Υπάρχουν χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, όπου οι φόροι είναι έως και διπλάσιοι. Να συμφωνήσουμε τουλάχιστον πως δεν μπορούμε να πάμε σε επίπεδα FYROM. Βουλγαρίας και Αλβανίας και δεν μπορούμε να πάμε σε αποφορολόγηση των επιχειρήσεων, γιατί θα είναι κακό για όλους», πρότεινε ο κος Χρυσοχοΐδης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο Στέφανος Μάνος σχολιάζει την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά via facebook

Ο κ. Σαμαράς, στην Κρήτη, δήλωσε με νόημα ότι ο Βενιζέλος γνώριζε πως να διαπραγματεύεται. Πράγματι γνώριζε. Λησμόνησε όμως ο κ. Σαμαράς ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε το 1932 να χειριστεί προσωπικά την εξασφάλιση  εξωτερικών δανείων και απέτυχε οικτρά. Οι ξένοι θεώρησαν ότι η Ελλάδα δεν είχε κάνει καμία θυσία και αντιθέτως ήθελε να μεταβιβάσει τα προβλήματα της στους πιστωτές της. Η Ελλάδα χρεοκόπησε, το κύρος του Βενιζέλου τρώθηκε ανεπανόρθωτα και ο ίδιος παραιτήθηκε. Αυτά έπαθε ένας σπουδαίος πρωθυπουργός όταν ξέχασε ότι οι διαπραγματεύσεις για να είναι επιτυχείς πρέπει να στηρίζονται σε κοινά συμφέροντα. Πρέπει να προσπαθήσει πολύ ο κ. Σαμαράς για να γίνει πειστικός.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

Εξετάζει η Κυβέρνηση την πρόταση του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη για προσθήκη των πολύτεκνων στις Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας».
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Υπουργού Εργασίας κ. Λούκας Κατσέλη στην Αναφορά που κατέθεσε ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και αφορούσε στο αίτημα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας Υπουργού:
«Βρίσκεται σε τελικό στάδιο νομοθετικής ρύθμισης η κατηγορία παρεμβάσεων σχετικά με δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονονίας, ύψους 60.000.000 €.
Πρόκειται για σχεδιασμό και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης Κοινωνικής Οικονομίας και υποστήριξη της δημιουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αυτής της κατηγορίας πράξης περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
Η ενίσχυση σχεδίων δράσης για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας, που μπορεί να αφορά:
- Επιδότηση της έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
- Επιδότηση της υλοποίησης ενεργειών εξειδικευμένης κατάρτισης απευθυνόμενων σε επαγγελματίες-επιχειρηματίες που ανήκουν σε ομάδες Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) ή που απασχολούν στην πλειοψηφία άτομα που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικά Ομάδες (ΕΚΟ).
Σχεδιασμός και υλοποίηση εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων.Υποστήριξη της δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων.
Σημειώνουμε ότι οι παραπάνω δράσεις θα υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο και πως στόχος είναι να καλυφθεί γεωγραφικά όλη η Ελλάδα.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με βάση τις παρατηρήσεις που τέθηκαν στη διαβούλευση του σχεδίου νόμου για τη «Θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας» εξετάζεται η προσθήκη των πολύτεκνων στις Ειδικές Ομάδες Πληθυσμού.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Με κεντρικό σύνθημα την «ανατροπή στην πράξη» , σχεδόν 1.500 σύνεδροι  από κάθε γωνιά της Ελλάδας φώναξαν δυνατά «παρών» με τη συμμετοχή τους σε ένα συνέδριο όπου ο παλαιοκομματισμός, η ανευθυνότητα και ο λαϊκισμός ήταν οι μοναδικοί απόντες. Η κατά άρθρο ψήφιση και συζήτηση του καταστατικού και η ηλεκτρονική διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν συνεδριακές διαδικασίες πρωτόγνωρες στην ιστορία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Αυτό όμως που έκανε πραγματικά αυτό το συνέδριο να ξεχωρίσει ήταν το πάθος των συνέδρων για αλλαγή…για αλλαγή όλων αυτών των νοοτροπιών που οδήγησαν την χώρα στην τραγική σημερινή κατάσταση.
Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας  εξελέγη η Ντόρα Μπακογιάννη με 1420 ψήφους, ενώ οι διαδικασίες τερματίστηκαν με την ανάδειξη των 200 μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
 Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η δυναμική που αναπτύσσει ομάδα πρωτοβουλίας  της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ελληνικού - Αργυρούπολης καθώς και τα τρία μέλη της που έθεσαν υποψηφιότητα για την Κ.Ε, εξελέγησαν. Συγκεκριμένα οι : Μιχάλης Γαζής, Μάριος Τσιώλης και Άκης Κελέσης κατάφεραν να διακριθούν ανάμεσα στους 315 που έθεσαν υποψηφιότητα για την Κ.Ε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η συμβολή των έμπειρων στελεχών Πέτρου Σιδηρόπουλου και Βάσως Λίβα, οι οποίοι πρότειναν να θέσουν υποψηφιότητα νέοι άνθρωποι ως μία συμβολική και ουσιαστική συνάμα κίνηση ανανέωσης και ελπίδας, δίνοντας την ευκαιρία σε δύο νέους κάτω των 30 ετών (Άκης Κελέσης και Μάριος Τσιώλης) να εκπροσωπήσουν την ομάδα πρωτοβουλίας στο κεντρικό όργανο του κόμματος. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της Ο.Π Ελληνικού-Αργυρούπολης για τη μαχητικότητα με την οποία υπερασπίζονται το κοινό όραμα μας για το Μέλλον.   

Τομεάρχης Νοτίου Τομέα
Γαζής Μιχάλης  

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4633352